Bekijk hier de videopresentatie
Wie zijn wij en wat kun je allemaal doen bij ons?
Pieter Poot
Pieter Poot > Eten en drinken > Geschiedenis

Geschiedenis

Van Pieter Stuyvesant naar Pieter Poot

Het is het jaar 1644. In een poging om het eiland Sint Maarten opnieuw in bezit te krijgen wordt tijdens een gevecht tegen de Spanjaarden het been van Pieter Stuyvesant door kogels geraakt. Terug aan boord wordt zijn been vlak onder de knie geamputeerd. Pieter gaat terug naar zijn Nederland om te genezen en krijgt daar een houten been dat hij met zilveren sieraden laat bespijkeren. Stuyvesant krijgt vanaf dat moment de bijnaam Pieter Poot.

 

Pieter Stuyvesant wordt in latere jaren benoemd tot gouverneur van Aruba, Bonaire en Curacao en tot directeur-generaal van Nieuw Amsterdam (het latere New York)

 

Na de Tweede Wereldoorlog kwam sigarettenmaker Visser uit Drachten met het sigarettenmerk Stuyvesant, hij laat deze merknaam in 1947 vastleggen. Later heeft het bedrijf Turmac belangstelling voor de naam en de heer Visser is bereid het merk “tegen een redelijke vergoeding” af te staan. Te laat heeft de heer Visser begrepen, dat hij de gelukkige omstandigheden niet ten volle heeft uitgebuit en aan deze handel meer had kunnen verdienen. Het is dus geen miljoenenaffaire geweest.

 

In 1997 bouwen de uitbaters van wegrestaurant De Blesse, de familie Lawerman, hun café- en restaurantgedeelte om. Ze willen de naam veranderen in “Eet- en Feestruim & partycentrum Pieter Stuyvesant”, maar dat gaat helaas niet door. De Stuyvesant sigarettenfabrikant eist namelijk een deel van de omzet, omdat de naam Pieter Stuyvesant hun eigendom is.

 

Dat gaat de familie Lawerman te ver en ze besluiten daarom te kiezen voor de naam “Eet- en Feestruim & partycentrum Pieter Poot”, naar de bijnaam van Stuyvesant. Als wraak besluit de familie Lawerman vanaf dat moment geen sigaretten van het merk Pieter Stuyvesant meer in hun zaak te verkopen…

 

In tegenstelling tot deze sigaretten bent u natuurlijk wel van harte welkom.